Healing Garden | Tōtara Haumaru

The Healing Garden at Tōtara Haumaru is an awe-inspiring example of biophilic design. Located in the indoor atrium at Tōtara Haumaru, a new building at Auckland’s North Shore Hospital, the lush living greenery flows across more than 110 square metres.

International research shows that views of nature can benefit patient recovery outcomes. Collaborating with the client, Well Foundation, and the architect, Jasmax, we applied these insights to bring this project to life.

Our design of the Healing Garden features more than 500 plants, including many native New Zealand species. These are authentically layered to create a forest canopy, sub-canopy and forest floor. A curving central walkway guides you through the space. Seated areas cocoon you amongst the greenery. 

A key part of the brief was to prioritise patients and medical staff. Many recovery rooms in Tōtara Haumaru look directly out to the Healing Garden. The scale of planting ensures patients can still enjoy and experience the greenery, even if they are unable to walk through it. Medical staff have a private area in the Healing Garden, surrounded by lush planting.

To bring this one-of-a-kind project to life, we created a new product called the Forest Form®. This ensured the planting in the Healing Garden was continuous, visually stunning and true-to-life. Another special element about this project was that it was funded by the local community, through the efforts of the Well Foundation charity.

Patient rooms at Healing Garden
Biophilic design at the Healing Garden
Gardens for healthcare projects
Indoor atrium planting
Forest Form by Outside In
Healing Garden at night